Мадагаскар - с посещение на Каменната гора Цинги де Бемараха и о. Сен Мари - НЯМА МЕСТА

16 дни / 13 нощувки/ 13 закуски/ 12 вечери/ 2 обяда
20.08.2018   -   04.09.2018 
Самолет
цена от 3 595 EUR
Мадагаскар - с посещение на Каменната гора Цинги де Бемараха и о. Сен Мари - НЯМА МЕСТА
   
Мадагаскар - с посещение на Каменната гора Цинги де Бемараха и о. Сен Мари - НЯМА МЕСТА
 

По маршрут:  София – Истанбул – Антананариво – Анцирабе – Морондава – Бекопака – Национален парк Цинги де Бемараха – Бекопака – Алеята на баобабите – Морондава – Антананариво – парк Мадагаскар екзотик – частен парк Вакона Форест - национален парк Андасибе-Мантадиа – Таматав – о-в Сен Мари – Антананариво – Истанбул - София

16 дни / 13 нощувки/13 закуски/ 12 вечери/ 2 обяда

   Дата: 20 август – 04 септември 2018 г.

 

Мадагаскар – толкова много е изписано за него, а той не престава да поднася изненади и да омагьосва с невероятни чудатости. Едно от тези чудеса е каменната гора Цинги де Бемараха – на острова, прочут със своето биоразнообразие, този защитен район от 1550 кв. км е сам по себе си остров - нещо като биологична крепост, скалиста, слабо изследвана и почти недостъпна заради огромното варовиково образувание – цинги (на малгашки „там, където не можеш да стъпиш бос”), което минава през нея (достига до 50 м височина). Това е най-голямата охраняема територия в Мадагаскар. Огромната скална маса от юрската епоха, причудливо обработвана от ветровете и водата в продължение на милиони години, постепенно се е преобразила в лабиринт от кули с остри като бръснач ръбове, издълбан от тесни каньони и влажни пещери, които държат надалеч хората, но приютяват животни и растения. В неговите изолирани местообитания често биват намирани нови видове, включително дългокрак лемур, открит през 1990 г. Резерватът „Цинги де Бемараха“ още през 1927 година е обявен за защитена зона, а през 1990 година е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство. Няма как пътешественикът да остане равнодушен пред гледката от издигащите се нащърбени върхове и колони, които напомнят кули на готическа катедрала - тиха и пуста, в която просто трябва да влезеш и да се огледаш…

 

Ден 1 – София / Истанбул

Излитане в 21.40 часа отлетище София с редовен полет на Турските авиолинии. Кацане в Истанбул в 23.05 часа.

 

Ден 2 – Истанбул / Антананариво

Излитане за Антананариво в 01.40 часа. Кацане на летище Ивато в столицата на Мадагаскар в 14.45 часа. Визови формалности на летището. Посрещане от местен представител и асистиране за обмяна на местна валута. Трансфер и настаняване в хотел в центъра на Антананариво. Столицата на Мадагаскар е основана през 1625 година и днес тя е най-големият и динамичен град на острова. Разположена е в централните планински части, което е причина тук климатът да е по-прохладен. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 3 – туристическа обиколка Антананариво / Анцирабе (около 3,5 часа пътуване)

Закуска. Следва кратка панорамна обиколка на старата част на Антананариво, където се намират типични старинни къщи, кралския дворец РОВА, езерото Аноси с квартала на министерствата и булевард Независимост с кметството. Отправяме се на юг към Анцирабе (3,5 часа). Пътуваме по по национален път № 7 , класифициран като един от най-живописните в света – пред погледа се редуват планински области, плата, гористи хълмове, високопланински оризови тераси, просторна савана и земя, обагрена в червено. Пристигане в Анцирабе – третият по големина град в Мадагаскар, известен с рикшите, наричани още pousse pousse, както и с полускъпоценните камъни и горещи извори (често го наричат „града на водата”). Настаняване в хотел. Остатъка от деня може да прекарате в опознаване на малкото градче (няколко красиви запазени сгради, строени в началото на 20 век, вкл. Термалния център, хотел Des Thermes, централната гара, Катедралата и Колоната на независимостта, издигната на едноименното авеню) или да си направите разходка с рикша. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 4 – Анцирабе / Миандравазо / Морондава (около 8 часа пътуване)

Закуска. Отпътуване в посока Западен Мадагаскар. По пътя ще научим любопитни истории за бита и обичаите на местните жители. Ще прекосим и най-горещия град в Мадагаскар Миандривазо. Градът е получил своето име по волята на крал Рамада I (1810-1828), който търсел и чакал години наред своята бъдеща съпруга преди да продължи към Малаимбанди (Миандривазо означава „в очакване да намеря съпругата си”). Пътуването ни отвежда още пó на югозапад. В посока към Малаимбанди пътят минава покрай река Махажило. Тук почвата е особено плодородна и това е причина често по пътя да изникват посеви от тютюн и памук. Малко преди да пристигнем в Морондава, ще минем и през градчето Махабо, някога столица на племето Сакалава, известно и със семейните гробници, декорирани със скулптури с еротични форми, символизиращи плодородието и растежа. Привечер пристигаме в крайбрежния курортен град Морондава. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 5 – Морондава / Бекопака (около 8 часа пътуване)

Закуска. Рано сутринта джипове 4х4, всеки с шофьор/екскурзовод ще ни очакват, за да ни отведат по прашните пътища на север към Национален парк Цинги де Бемараха. Най-напред ще преминем покрай Бодливата гора и Алеята на Баобабите, след което стигаме до река Цирибихина, която ще пресечем с дървен ферибот. Късния следобяд или на свечеряване пристигане в Бекопака, където ще отседнем за три нощувки и така ще имаме достатъчно време да разгледаме Националния парк. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 6 – Бекопака / посещение на парка Малък Цинги и река Манамболо

Закуска. Днес ще посетим част от парка Малък Цинги, своеобразна подготовка за това, което ни очаква на следващия ден.  От панорамни площадки, кацнали върху островърхи варовикови образувания, ще се разкрие лабиринт от причудливи варовикови скали, ще видим най-големия представител на лемурите сифака в Западен Мадагаскар (наречен сифака на Ван дер Декен – вид, който е застрашен от изчезване), червеночели кафяви лемури, разнообразие от видове птици. Обиколката на парка Малък Цинги приключва  до ждрелото на река Манамболо, където като игли, изникват от земята отвесните откоси, от двете страни на реката. Ще имаме възможност за разходка с лодки (около 1 ½ часа), наречени пироги, по време на която ще се докоснете до един друг свят – този на пещерите със сталактити и сталагмити и до известните семейни гробници на племето Вазимба, живяло в Цинги през 17 век. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 7 – Национален парк Цинги де Бемараха

Закуска. Целият ни ден е посветен на приключението, наречено Голям Цинги. Посещението започва с 1-часово придвижване с джип към началната точка на прехода, който обикновено отнема около 5-6 часа, но усилията са възнаградени от чудесни панорами и изпълнени с адреналин вълнуващи моменти. Ще бъдем придружени от изключително опитни водачи, познаващи парка в детайли. Учени изчисляват, че уникалността на парка е 87%. В списъка влизат 11 вида лемури, 5 семейства прилепи и 103 вида птици, а всички 45 вида влечуги и земноводни са изцяло ендемични.

Този район не е бил част от туристическите маршрути до 1998 г., когато южната част (с площ 723 кв.км) на резервата е обявена за Национален парк, който въпреки трудния достъп, не спира да трупа международна известност. Резерватът е истинска катедрала от варовик и предлага един от най-впечатляващите природни пейзажи не само в Мадагаскар, но и в света. Критериите, поради които е избран от ЮНЕСКО се основават на редкия и особено забележителен геоложки феномен, представляващ грандиозен карстов пейзаж от силно насечен варовиков масив, пресечен от дълбоко речно ждрело. Биоразнообразието тук също е на световно ниво. Срещат се редки или застрашени от изчезване животински видове, част от които удивително са се адаптирали към специфичните природните дадености. Флората е преобладаващо ендемична. Западната част е покрита основно от гъсти широколистни сухи гори, които са се приспособили особено добре към изключително променливите климатични условия в района. Източната част представлява савана, а във вътрешността на каньоните срещаме малки зони с гъсти тропически гори и лиани, изникнали тук заради високата влажност сред отвесните „цинги” формирования.

Преходът в парка е със средно физическо натоварване. Осигурена е подходяща екипировка (обезопасителни въжета), необходима за преодоляване на част от маршрута, вкл. леки изкачвания (на места със специално пригодени стълби). Предвиден е пикник обяд в рамките на парка. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 8 –   Бекопака / Алеята на баобабите / Морондава

Закуска. Удовлетворени от пътешествието в Цинги, заредени с добро настроение и спомени, днес се връщаме обратно в Морондава. Очаква ни отново дълъг път през красиви пейзажи. По пътя ще спрем за обяд в Mad Zebu -  гастрономически малгашки ресторант, известен с качествената храна. По залез слънце ще стигнем до Алеята на баобабите, когато гледката е най-впечатляваща и подходяща за удивителни снимки. Тези гигантски дървета са 800-годишно наследство на гъсти тропически гори, които някога са съществували по тези земи. През годините, с нарастване на населението, горите са били изсичани продължително, оставяйки само баобабите, които местните запазват по религиозни причини. Днес обезлесяването все още продължава в обширни зони в този район, включително някои от малко останалите гори с баобаби, за да се заместят от плантации със захарна тръстика.  Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 9 – Морондава / Антананариво / парк Peyrieras / Национален парк Андасибе-Мантадиа

Закуска. Свободно време за плаж до часа на трансфера. Излитане в 13:45 часа от Морондава. Кацане в 14:45 часа в Антананриво. Отпътуване на изток към Андасибе (около 3,5 часа). По пътя ще посетим частния парк Peyrieras (Мадагаскар Екзотик), събрал на едно място изключителна колекция от разноцветни хамелеони, както и някои видове жаби, влечуги, прилепи. Много от тях са ендемични за Мадагаскар, а някои са застрашени от изчезване. В Андасибе има национален парк от 810 хектара. Тук ще намерите 11 вида лемури, много видове птици, огромни хамелеони, парк с орхидеи (на остров Мадагаскар растат над 1000 вида орхидеи, сред които някои изключително редки), лиани, палисандър, чиято сърцевина е с розово-червеникав цвят и други. След настаняване в хотела в парка Андасибе неуморните природолюбители ще имат възможност да обогатят своите впечатления от нощния живот на обитателите като се разходят в частния парк на хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 10 –   Андасибе-Мантадиа / частен парк Вакона / Таматав

Закуска. В Андасибе-Мантадиа се намира най-големият представител на лемурите – индри. Тялото му е дълго около 80 см, покрито с бяло-черна козина и се поддава лесно на опитомяване. Предлагаме ви сутрешна разходка в парка, когато той е най-активен и се забелязва по-лесно. След това ще посетим един изключително интересен частен парк – Вакона, който е наречен „острова на лемурите”, където ни очаква близка среща с 4 вида лемури, най-забавен от които е т.нар. танцуващ сифака. Нашето пътешествие продължава на изток. Пътят ни пресича вечнозелени хълмове, покрити с бамбукови дървета, дървета на пътешественика и палми. Следобяд пристигаме в най-голямото пристанище на Мадагаскар и втория по големина град на острова – Таматав (Тоамасина). Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 11 –  Таматав / остров Сен Мари

Ранна закуска. Рано сутринта отпътуване за пристанище Махамбо, откъдето с ферибот (продължителност 3 часа) ще стигнем до остров Сен Мари. Остров Сен Мари е малък остров (тесен и дълъг 57 км) до източните брегове на Мадагаскар, истински тропически рай: палмови дървета, канелени дървета, карамфилови дървета, антуриуми, орхидеи, бугенвилии, огнени дървета (делоникс) или, накратко казано, естествена ботаническа градина. Приливите донасят на искрящо белите плажове множество красиви блестящи раковини и морски звезди. Местните жители са му дали свои имена – Нуси Бураха (така както е известен днес) и Нуси Мбави (в превод островът на жените), свързан с легенда за първите заселници. От 1685 г. о-в Сен Мари е бил център на пиратството в Индийския океан. Разположен удобно на пътя на големите търговски кораби, според историците, той дава убежище на 1000 пирати, които причаквали натоварените с богатства и подправки галеони, като разпределяли плячката в закътаните заливи. Няколко автентични пиратски кораби все още лежат на метри под повърхността на Пиратския залив (Baie des Forbans). Два от тях са идентифицирани като останките от „Галерата за приключения” на Капитан Кид и „Разярения дракон” на Капитан Кондент. В южната част на острова се намира и единственото в света пиратско гробище, което днес е една от атракциите за туристите.  Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 12 –  свободно време на остров Сен Мари или *възможност за наблюдаване на китове

Закуска. От юли до септемвриокеанът около о-в Сен Мари предлага един от най-завладяващите спектакли в света. Огромни групи гърбати китове се появяват във водите на пролива между Мадагаскар и Сен Мари, по време на ежегодната им миграция от ледената Антарктика. В защитените тропическите води тук те намират благоприятни условия да се грижат за новородените и да намерят бъдещия си партньор. Майките плуват близо до малките си, осигурявайки им безопасност по време на тяхната първа миграция. Тези създания достигат 15 м дължина и 35 тона тегло, и все пак изглеждат невероятно нежни и спокойни, когато се плъзгат плавно през водите на океана. Надяваме се, че това преживяване ще се запамети дълготрайно в съзнанието на всеки от вас, както и че ще успеете да запечатате най-добрите моменти от появата на величествените бозайници на фона на водната шир. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 13 –  свободно време на остров Сен Мари или *възможност за шнорхелинг или дайвинг

Закуска. Плажовете по крайбрежието на острова са спокойни, осеяни с мек фин пясък, а условията, които предоставят водите на Индийския океан за шнорхелинг и дайвинг са сред най-добрите на планетата.За любопитните да надникнат в тайнствения подводен свят, предлагаме *възможност за шнорхелинг или дайвинг. Покрай бреговете на Сен Мари и в безопасните заливи намираме един тропически аквариум, където срещаме изобилие от многоцветни коралови рифове и впечатляващо количество колоритни морски обитатели, вкл. морски костенурки. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 14 –  остров Сен Мари / Антананриво

Закуска. Свободно време до напускане на хотела в ранния следобяд. Трансфер до летището за полет в 15:05 часа за Антананриво. Кацане в 16:00 часа. Трансфер до хотела. Нощувка.

 

Ден 15 –  Антананариво / Истанбул

Закуска.Трансфер до летище Ивато за обратния полет до България. Излитане в 16:15 часа с полет на Турските авиолинии.

 

Ден 16 –  Истанбул / София

Кацане на летище Истанбул в 04:55 часа. Излитане в 07:45 часа. Кацане на летище София в 09.05 часа.

 

 

Цена на човек в двойна стая

Доплащане за единична стая

Цена за 3-ти възрастен

 

3595

 

595 €

 

3595

на запитване

 

 

Пакетната цена включва:                       

¨       Самолетен билет София – Истанбул – Антананариво - Истанбул – София;

¨       Летищни такси (406 € към 16.01., подлежат на препотвърждение);

¨       Самолетен билет Морондава – Антананариво с вкл. летищни такси;

¨       Самолетен билет остров Сен Мари – Антананариво с вкл. летищни такси;

¨       Всички трансфери летище хотел – летище по програмата;

¨       13 нощувки със закуски и 12 вечери в хотели 3*** и 4****, както следва:

-          1 нощувка със закуска и вечеря в Антананариво в Grand Hotel Urban https://www.grandhotelurbanmadagascar.com/   

-          1 нощувка със закуска и вечеря в Анцирабе в хотел хотел Plumeria  http://www.plumeriahotelantsirabe.com/

-          2 нощувки със закуски и вечери в хотел Palissandre Spa Hotel в Морондава (http://www.hotel-restaurant-palissandrecoteouest.com/en/);

-          3 нощувки със закуски и вечери в хотел Le Soleil des Tsingy в Бекопакаhttp://www.soleildestsingy.com/

-          1 нощувка със закуска и вечеря в Андасибе в хотел Eulophiella Lodge  http://www.eulophiella.com/

-          1 нощувка със закуска и вечеря в Таматав в хотел H1 http://www.hotelh1-madagascar.com/

-          3 нощувки със закуски и вечери на о-в Сен Мари в хотел La Crique http://www.lacrique-saintemarie.com/

-          1 нощувка със закуска в Антананариво в хотел Ibis Ankorondrano   http://www.ibis.com/gb/hotel-6857-ibis-antananarivo-ankorondrano/index.shtml

¨       2 обяда – един в рамките на парк Цинги де Бемараха и един по пътя от Бекопака към Морондава;

¨       Транспорт с джип 4х4 (максимален брой от 4 туристи в един джип);

¨       Транспорт с климатизиран микробус/малък автобус;

¨       Ферибот до остров Сент Мари;

¨       Турситическа обиколка на Антананариво;

¨       Посещение на град Анцирабе;

¨       Посещение на Алеята на баобабите в Морондава по залез слънце;

¨       Входни такси за посещаваните национални и частни паркове, вкл. местни екскурзоводи:

-          Национален парк Цинги де Бемараха (за два дни) – посещение на Голям Цинги, Малък Цинги и река Манамболо

-          Частен парк Мадагаскар Екзотик

-          Частен парк Вакона Форест

-          Национален парк Андасибе - Мантадия

¨       Местен екскурзовод на английски език по време на цялото пътуване;

¨       Водач – преводач от България по време на цялото пътуване;

¨       Медицинска застраховка с покритие 20 000 евро

 

Цената не включва:

¨       Виза за Мадагаскар – 35 € - заплаща се на място от клиентите (изисква се международен паспорт с валидност

¨       минимум 6 месеца от датата на връщане, полага се на летището при пристигане, цената подлежи на препотвърждение);

¨       Бакшиши – 55 € на човек общо за екскурзовод и шофьор за целия престой, заплащат се предварително от България

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ ПО ЖЕЛАНИЕ:

¨     Наблюдаване на китове на остров Сен Мари – очаквайте цена;

¨     Шнорхелинг на остров Сен Мари – очаквайте цена;

¨     Дайвинг на остров Сен Мари – очаквайте цена;

¨     Посещение на пиратския залив с пиратското гробище на остров Сен Мари – очаквайте цена;

¨       Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗК"Евроинс" за лица над 65 г.: 30 лв;

¨        По желание при сключване на договора и заплащане на депозита – сключване на застраховка “Отмяна на пътуване”на ЗК Евроинс

Забележка: Допълнителните мероприятия включват трансфери, местен екскурзовод и входни такси. Заявяват се и се заплащат предварително в България. Възможна е промяна на някои от хотелите, предвидени за настаняване, като се запазва категорията и местоположението.

 

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: малагашко ариари (1 € ~ 3994 MGA)

 

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 10

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: задграничен паспорт с 6-месечна валидност от датата на връщане; няма задължителни имунизации, които да се изискват при пътуване до Мадагаскар. За децапод 18 г., пътуващи без един или двамата родители се изисква нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (в зависимост от случая), чийто оригинал и копие трябва да се представят от придружителя на детето на граничните власти!!!

 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит – 50% от пакетната цена при сключване на договор; доплащане – 45 дни преди датата на отпътуване

Туроператор ВИА ТРАВЪЛ ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в застрахователна компания ЕВРОИНС със застрахователна полица № 3700100001164